NASA запустило новий рентгенівський телескоп для розкриття таємниць чорних дір

Источник: perec.info
космос NASA
NASA запустило новий рентгенівський телескоп для розкриття таємниць чорних дір

NASA запустило свою місію Imaging X-ray Polarimetry Explorer, або IXPE, для вимірювання рентгенівських променів, які виділяють чорні діри та нейтронні зірки. Про це пише УНН.

Супутник був успішно запущений о 1 годині ранку за східним часом четверга на борту ракети SpaceX Falcon 9 з космічного центру NASA імені Кеннеді у Флориді.

Космічний корабель, створений спільними зусиллями NASA та Італійського космічного агентства, оснащений трьома телескопами.

"Запуск IXPE знаменує собою сміливий і унікальний крок вперед для рентгенівської астрономії, — повідомив головний дослідник IXPE Мартін Вайсскопф, у заяві. - IXPE розповість нам більше про точну природу джерел космічного рентгенівського випромінювання, ніж ми можемо дізнатися, вивчаючи лише їх яскравість та колірний спектр".

Рентгенівське випромінювання — це високоенергетична довжина хвилі світла, яка народжується від екстремальних дій. У космосі це включає потужні магнітні поля, зіткнення між об’єктами, вибухи, пекучі температури та швидкі обертання.

Атмосфера Землі не дає рентгенівським променам досягати поверхні нашої планети. Ось чому вчені покладаються на рентгенівські телескопи в космосі.

Поляризоване світло також несе унікальний відбиток свого джерела та того, через що воно пройшло на шляху. У той час, як світлові хвилі можуть вібрувати в будь-якому напрямку, поляризоване світло вібрує лише в одному напрямку.

Використання IXPE для вивчення поляризації космічного рентгенівського випромінювання може допомогти вченим краще зрозуміти залишки зірок, що вибухнули, як-от чорні діри та нейтронні зірки, їхнє середовище та те, як вони виробляють рентгенівське випромінювання. Такий погляд на екстремальні космічні об’єкти може також відкрити відповіді на більш масштабні фундаментальні питання про фізику.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть