Стало відомо, чи повториться у 2021 році минулорічна спека та посуха

Источник: perec.info
Стало відомо, чи повториться у 2021 році минулорічна спека та посуха

Згідно з прогнозами Метеорологічного бюро Великої Британії, температура Землі у 2021 році, ймовірно, буде на 0,91-1,15°C вищою, ніж у період у 1850-1900 роках з середнім значенням у 1,03°C. Прогноз на 2021 рік трохи нижчий, ніж у попередні роки, через початок явища Ла-Нінья у тропічній частині Тихого океану. 

Що стосується України, то 2020 рік був для країні найтеплішим за всю історію спостережень, середньорічна температура повітря виявилася вищою за звичайну більш ніж на 2,5 градуса, у деяких регіонах – майже на 3 градуси, – зазначила завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАНУ Віра Балабух, пише “Сьогодні”.

Майже у всіх місяцях, крім квітня і травня, температура повітря була вища за норму. При цьому шість місяців були найтеплішими за останні 140 років. Значення середньомісячної температури нерідко перевищували норму на 5-7 градусів і більше, а середньої за добу – на 10-15 градусів і більше.

Це призвело до того, що в минулому році вперше на всій території країни не було метеорологічної зими, коли період з середньодобовою температурою нижче 0 градусів триває понад 5 днів, не було також снігового покриву.

Осінь виявилася найтеплішою з кінця XIX століття. Літо хоча і прийшло в тому році за календарем, але затрималося до середини жовтня. Характерною особливістю 2020 року була не тільки аномально висока температура повітря, а й дефіцит опадів, що призвело до тривалої посухи, проблем з водними ресурсами і лісових пожеж.

За оцінками Всесвітньої метеорологічної організації, очікується, що 2021 рік також буде аномально теплий.

Вчені Метеорологічного бюро Великої Британії прогнозують, що у 2021 році у всьому світі буде все ж таки трохи прохолодніше. Втім,наступний рік все одно залишиться одним з шести найтепліших років.

«У результаті погодного явища Ла-Нінья температура знизиться, але вплив парникових газів залишиться значним. Дослідники говорять, що Земля, ймовірно, буде приблизно на 1°С спекотнішою, ніж в доіндустріальну епоху», — пише видання.

Відзначається, що це буде сьомий рік поспіль, близький до цієї позначки або вище.

Ла-Нінья виникає, коли сильні вітри несуть теплі поверхневі води Тихого океану з Південної Америки у напрямку Філіппін. Замість них на поверхню виходять більш холодні води з глибин океану. Очікується, що це знизить температуру поверхні моря на 1-2°C, що, ймовірно, не дасть 2021 року встановити новий температурний рекорд.

«Глобальна температура у 2021 році навряд чи стане рекордною через вплив Ла-Ніньї, але вона буде набагато теплішою, ніж в інші минулі роки Ла-Ніньї, такі як 2011 і 2000, через глобальне потепління», — сказав професор Адам Скейф, керівник відділу довгострокових прогнозів Метеорологічного бюро.

Згідно з попередньою оцінкою Всесвітньої метеорологічної організації, найтепліші шість років у глобальних записах, які ведуться з 1850 року, зараз припадають на період з 2015 року. Метеорологічне бюро очікує, що 2021 рік вийде на рівень 2018 року і вийде на шосте місце.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть