Страховка від коронавірусу: скільки коштує і що покриває

Источник: perec.info
страховка Covid-2019
Страховка від коронавірусу: скільки коштує і що покриває

Найчастіше українці страхують авто і майно, а ось власне життя страхувати не поспішають. Проте, пандемія коронавірусу змусила багатьох замислитися над тим, щоб застрахуватися від нової інфекції.

Як працюють страховки від коронавірусу, скільки вони коштують і чи популярні в Україні.

У страхових компаніях (СК), які надають страховку від коронавірусу, запевняють, що вона досить популярна. Так, наприклад, в СК "Альфа Страхування" повідомили, що вже застрахували від захворювання коронавірусів COVID-19 близько 3000 людей.

Галина Кім, директор страхової компанії "Ю.Ес.Ай.", зазначає, що програми страхування від COVID-19 пропонують близько 10 СК. Програми різні за вартістю, за наповненням ризиками, щодо лімітів відповідальності. Більшість страховиків пропонують страховий захист на випадок зараження коронавірусною інфекцією.

"Страхування на випадок захворювання на COVID-19 досить популярне в Україні. Підтвердження тому – велика кількість звернень, як від юридичних, так і фізичних осіб. Наприклад, на сьогодні наша компанія застрахувала вже понад 10,5 тис. людей – це були як особисті звернення від страхувальників, так і корпоративні контракти. З іншого боку, постанова КМ №480 від 12.06.20 ще більше підштовхнула таке страхування – всі, хто в'їжджає на територію України, зобов'язані мати поліс на випадок захворювання від коронавірусу", – говорить Кім.

Вона додала, що таку послугу запустили далеко не всі страхові компанії, тому що не всі готові працювати з таким видом страхування. Також відсутність статистики не дозволяє прорахувати реальний тариф, тому не всі СК готові ризикувати.

В'ячеслав Гавриленко, заступник голови правління Страхової компанії ARX і генеральний директор компанії ARX Life, підтверджує, що запуск подібної програми – великий ризик і висока відповідальність для страховиків. Тим більше, що в момент запуску не було ясності, яку роль за фактом гратиме державне медичне забезпечення.

"На початку розвитку ситуації з коронавірусом і діагностуванням, і лікуванням займалися тільки державні медустанови. Крім того, все ускладнювалося тим, що аналізи досі не є точним інструментом. Зараз ситуація трохи змінилася, але роль держклініки як і раніше висока", – говорить Гавриленко.

Він додає, що страховка від коронавірусу виявилося популярною і за неповні три місяці їх компанія застрахувала понад 10 тис. українців.

У Національному банку України на наш запит про діяльність СК зі страхування від COVID-19 відповіли, що поки не мають інформації про ринок небанківських послуг, тому що почали регулювати цю сферу тільки з 1 липня 2020 року.

"Відповідно на сьогодні НБУ не володіє такою інформацією, оскільки прийматиме першу звітність за 2 квартал 2020 від небанківських фінансових установ та страхових компаній зокрема тільки в липні. Разом з тим, зазначена інформація про страхування від COVID-19 відсутня в звітності, що подається страховиками в Нацкомфінпослуг", – розповідають в НБУ.

Кого страхують від коронавірусу і скільки це коштує

Cтрахують від коронавірусу далеко не всіх. Так, деякі компанії не страхують медичних працівників та людей з серйозними захворюваннями серця, імунної системи тощо.

"Так, в списку винятків – медичні співробітники, а також люди, які мають певний перелік захворювань або залежностей, обумовлених договором страхування. Застрахованими можуть бути фізичні особи віком від 0 до 64 років на дату укладення договору", – кажуть в СК "Альфа Страхування".

У компанії додають, що вартість страховки залежить від обраного періоду дії договору: 6 або 12 місяців. Вартість страховки – від 440 грн до 540 грн.

Андрій Артюхов, голова правління ПрАТ "СК VUSO", зазначає, що у них в компанії приймаються на страхування особи до 60 років, а інших обмежень немає. Вартість поліса становить 936 грн.

"У нас була укладена ціла низка корпоративних договорів. Така ж ситуація і з попитом цього виду страхування у фізосіб", – каже Артюхов.

У страховій компанії "Місто" відзначають, що вони також страхують осіб будь-якого віку без обмежень, в тому числі медичних працівників.

"Вартість страхування від коронавірусу становить від 200 грн на місяць, в залежності від терміну дії договору страхування, віку і ризиків", – відзначають в компанії.

Частина компаній пропонують поліси з тимчасовою франшизою, тобто якщо випадок станеться в перші 14-30 днів від початку дії договору, це не буде страховим випадком. У інших страхове покриття починається з першого дня дії поліса.

Також страхові компанії впроваджують продукти, що працюють як програми страхування життя. Вони передбачають виплати на випадок госпіталізації з пневмонією будь-якого характеру (бактеріальна, атипова, вірусна, в тому числі викликана COVID-19) або передчасної смерті внаслідок хвороби.

Що покриває страховка від коронавірусу

Страхування від коронавірусу мало чим відрізняється від страхування від будь-якої іншої інфекційної хвороби. Тому і пакети страховок від коронавірусу можуть бути різними. Незалежний експерт Олександр Хмелевський відзначив, що в основному страховка коштує від 150 до 1500 гривень на строк від 3 до 6 місяців. Деякі компанії платять страховку в разі підтвердження самого факту захворювання. Така виплата становить 2-5 тис. гривень. Для підтвердження потрібні результати аналізів в уповноваженої лабораторії. Набагато більше виплачують у разі госпіталізації. В середньому 10-15 тис. гривень. Деякі компанії виплачують страховку за кожен день перебування в стаціонарі від 200 до 1000 гривень. У разі перебування в реанімації, страхові виплати можуть скласти 30-50 тис. гривень. За летальних випадків виплачують 50-120 тис. гривень.

"Однак далеко не кожній людині страхова компанія оформить страховку. Більшість компаній відмовляються страхувати людей похилого віку. Частина не страхує медичних працівників. Також страховку не оформляють людям, які мають важкі захворювання. Тобто саме ті категорії населення, які найбільше страждають від цієї хвороби і мають високий ризик ускладнення, страхові компанії відмовляються страхувати. Характерною особливістю страховки від коронавірусу є те, що угода набуває чинності не відразу після підписання, а через 14-30 днів", – каже Хмелевський.

У зв'язку з новими правилами в'їзду на територію ЄС, за якими кожен українець повинен мати медичний сертифікат міжнародного зразка про відсутність коронавірусної хвороби, деякі страхові допомагають в організації тестування і отриманні такого документа, а також пропонують страховки від COVID-19, які діють не тільки на території України, а й за кордоном.

Зарубіжні вимоги

В'ячеслав Гавриленко каже, що офіційні підходи в різних країнах відрізняються, до того ж – вони змінюються з розвитком ситуації з COVID-19. Наприклад, Туреччина вимагає наявність страхового поліса, що покриває лікування від коронавірусу. Єгипет спочатку вимагав наявність в полісах покриття діагностики і лікування від коронавірусу, а зараз – ні.

"Але краще таке покриття мати. У міру відкриття кордонів з іншими країнами, питання наявності полісів тревел з включеним покриттям від COVID-19 буде все більш і більш актуальним. Причому ніхто з компаній не володіє статистикою і не може адекватно встановити ціну. Ми радимо туристам уважно читати умови свого страхового поліса і умови в'їзду до тієї чи іншої країни", – зазначив Гавриленко.

Галина Кім пояснює, що чимало СК включають таку опцію в поліс страхування при в'їзді/виїзді за кордон (класичний туристичний поліс). Як результат – наявність/відсутність такої опції перевіряється при перетині кордону тієї чи іншої країни.

"Деякі країни, включаючи і Україну, вимагають в обов'язковому порядку для всіх, хто в'їжджає в країну, купити страховку від COVID-19 саме місцевої СК. Таку тему активно просуває, наприклад, Туреччина, яка почала приймати відпочивальників. Такі спеціальні програми є в Казахстані, Білорусі, РФ. Якщо говорити про Європу та США, то існуючі там системи медичного обслуговування вже гарантують надання невідкладної допомоги своїм громадянам на випадок гострих і критичних станів, а тим більше інфекційних захворювань – це гарантований в рамках медичної системи пакет. Інша справа, що система не готова справитися з кількісним потоком", – підсумувала Кім.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть