Україна та Словаччина з 1 березня запускають віртуальний реверс газу

Источник: perec.info
газ Словакия ГТС
Україна та Словаччина з 1 березня запускають віртуальний реверс газу

Україна і Словаччина з 1 березня 2020 року запускають віртуальний реверс газу, який раніше був неможливий через дії старого транзитного контракту з «Газпромом».

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook директор держкомпанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон.

«З 1 березня почне працювати віртуальний реверс газу на кордоні Україна-Словаччина. До цієї події ми йшли майже 5 років», - написав Макогон.

Він зазначив, що через позицію «Газпрому», який намагався обмежити можливості України з імпорту газу з ЄС, у 2014 році наша країна не могла за допомогою віртуального реверсу імпортувати газ в Україну.

За його словами, Україні довелося побудувати новий фізичний інтерконнектор - трубопровід Вояни-Ужгород, щоб розпочати постачання газу зі Словаччини, що дозволило встояти і не потрапити в повну залежність від «Газпрому».

«Нам потрібно було підписати пряму угоду з оператором ГТС Словаччини і домогтися реалізації цієї можливості в даному договорі. Були внесені необхідні зміни в українське законодавство. Дякуємо НКРЭКУ за підтримку! Були внесені зміни в митний кодекс. Але найголовніше - ми змогли прибрати «Газпром» з наших ГВС (газовимірювальна станція - ред.) на західних кордонах, і зараз ми повністю контролюємо наші взаємини з європейськими операторами ГТС», - написав він.

При цьому, він зазначив, що поки словацький оператор пропонує тільки потужність 10 млн кубометрів на день, але компанія працює над тим, щоб потужність була збільшена до повного об'єму транзиту до Словаччини з України.

Також він зазначив, що скоро запрацює віртуальний реверс і з Угорщиною. За його словами, віртуальний реверс значно розширює можливості з імпорту газу в Україну з ЄС, що в рази підсилює нашу енергетичну безпеку.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть