Аутоімунні захворювання: Симптоми, чому виникають і як харчуватися

Источник: perec.info
Аутоімунні захворювання: Симптоми, чому виникають і як харчуватися

Що таке аутоімунні захворювання і чому виникають

Аутоімунні захворювання –виникають внаслідок неправильної роботи імунітету. Він не атакує сторонні віруси, мікроорганізми чи сторонні сполуки, а бореться зі своїми клітинами й тканинами. Внаслідок того, що організм виробляє аутоімунні тіла, виникають запалення. 

Інколи імунітет вступає у боротьбу зі збудником, але так захоплюється боротьбою, що починає атакувати клітини здорового організму.  

За статистикою, у 80% автоімунні захворювання вражають жінок. І єдиного пояснення цього феномену наразі немає. Хіба що припускають, що схильність до таких порушень може бути пов'язана з гормональними особливостями. Наразі відомо, що розвиток аутоімунних захворювань може зумовити довкілля та генетика. Але такі порушення люди небов'язково отримують у спадок. Інколи у родині не було жодного випадку, наприклад, вовчака, а у людини розвивається ця хвороба. Тому поки науковці зійшлися на думці, що такі захворювання – збіг одразу кількох несприятливих чинників. 

Симптоми аутоімунних захворювань і їхні види

Розпізнати аутоімунне захворювання не так вже і просто. Зазвичай усе розпочинається із проявів чи клінічних ознак інших хвороб: наприклад, підвищення температури, слабкості, випадіння волосся, схуднення або набору зайвої ваги, висипів, збільшення лімфовузлів. Важливо при будь-яких недомаганнях оперативно звертатися до лікаря і розпочинати пошуки причин.

У діагностиці головна задача лікаря –  визначити імунний чинник, який і провокує ушкодження тканин і органів людини. Це можна зробити завдяки спеціальним аналізам, комп'ютерній діагностиці та збору анамнезу.

Розрізняють аутоімунні захворювання нервової, м'язової, ендокринної, серцево-судинної, сполучних тканин, тканин печінки і шкіри. Системними аутоімунними захворюваннями сполучних тканин є системний червоний вовчак, ревматоїдний артрит, синдром Шегрена, синдром Бехчета, псоріаз, склеродермія. Серед захворювань інших систем розрізняють кардіоміопатію, розсіяний склероз, аутоімунний міокардит. 

Види аутоімунних захворювань

Органоспецифічні аутоімунні захворювання: тиреодит Хошімото, перниціозна анемія, хронічна недостатність надниркових залоз, інсулінозалежний діабет І типу, гіпотиреоз, дифузний токсичний зоб (хвороба Грейвса), атрофічний гастрит, системний васкуліт, гранулематоз Вегенера, важка міастенія гравіс.

Неорганоспецифічні (системні) аутоімунні захворювання: дискоїдна еритематозна вовчанка, системна червона вовчанка, ревматоїдний артрит, дерматиоміозит, склеродермія.

Змішані аутоімунні захворювання, системні аутоімунні захворювання.

Харчування при аутоімунних захворюваннях

Дієта аутоімунного протоколу (АІП) чи дієта при аутоімунних захворюваннях має зняти запалення. Головне – не вживати їжу, яка може викликати подразнення та запалення кишківника. Це значить, що глютен, цукор і лактозу треба виключити з раціону.

Краще скласти індивідуальне меню з дієтологом, який врахує усі особливості захворювання та дасть індивідуальні рекомендації.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть