Зустріч Зеленського з Шольцем. Україна мріє про НАТО, Німеччина дає кредити

Источник: perec.info
Зустріч Зеленського з Шольцем. Україна мріє про НАТО, Німеччина дає кредити

У понеділок, 14-го лютого, у Києві відбулася зустріч президента Володимира Зеленського та федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца, який перебуває в Україні з робочим візитом.

Україні постійно натякають…

На брифінгу за підсумками переговорів українського президента запитали про те, чи хоче Україна вступити в НАТО.

«Деякі лідери трохи натякають Україні, що можна не ризикувати та не піднімати постійно питання про членство в НАТО, тому що ці ризики пов’язані з реакцією Росії… Мені здається, що ніхто цього вже не приховує, і ми повинні бути відвертими: це рішення залежить від нас», – заявив Зеленський.

При цьому він додав, що Україна повинна йти тим шляхом, який вона вже вибрала.

«Залишається запитання про шлях, скільки Україна повинна йти цим шляхом, хто буде підтримувати нас на цьому шляху. А може справді питання відкритих дверей для нас – така вже мрія, і ніхто не знає, коли ми там будемо. Тому я вважаю, що ми повинні рухатися тим шляхом, який ми вибрали. Головне, щоб наша армія була потужною, а куди цей шлях доведе – побачимо», – додав український президент.

Він також заявив, що Україна не подавала сигналу, що її не цікавить членство у НАТО.

«Від нас немає сигналу, що членство в НАТО не є нашою метою. Тому це не перший сигнал, що це питання не актуальне, яке виходить не з нашого боку, а від лідерів інших держав. Тому це запитання не до нас», – наголосив Зеленський.

Швидка виплата у 150 мільйонів

Своєю чергою, канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про виділення нових кредитів для України. Один із них – на суму 150 мільйонів євро – це швидка виплата.

«Я можу оголосити швидку виплату 150 млн євро з поточного незв’язаного фінансового кредиту. І можу оголосити новий незв’язаний кредит», – заявив Шольц.

Шольц додав, що Німеччина стоїть пліч-о-пліч з Україною і підтримує її на європейському шляху, зазначивши, що його країна зробила українську економіку стійкішою та незалежнішою від іноземного впливу.

Натомість Зеленський запропонував Німеччині стати гарантом транзиту газу через Україну.

«Запропонував започаткувати стратегічний діалог в енергетичній сфері, в рамках якого будуть визначені енергетичні гарантії та дієва підтримка нашої держави в енергетичній сфері. Важливо, щоби Німеччина стала нашим гарантом в продовженні транзиту газу через Україну», – сказав він.

Після відвідин України канцлер Німеччини Олаф Шольц відвідає Москву у вівторок, 15-го лютого.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть