Об’єкти Чорнобильської зони пропонують внести до списку ЮНЕСКО

Источник: perec.info
Об’єкти Чорнобильської зони пропонують внести до списку ЮНЕСКО

Чорнобильську зону планують перетворити на сучасний туристичний маршрут та внести окремі її об’єкти до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Об’єкти Чорнобильської зони пропонують внести до списку ЮНЕСКО Міністерство культури та інформаційної політики спільно з Державним агентством із розвитку туризму планують перетворити Чорнобильську зону на сучасний туристичний маршрут та внести окремі її об’єкти до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко після відвідання зони відчуження написав на своїй сторінці у Фейсбуці: «Минуло вже майже 35 років... Зараз зона відчуження — туристичний магніт. У 2019-му її відвідало понад 120 тисяч туристів, а початок цього року був найуспішнішим за весь час з точки зору кількості відвідувачів. Але настав карантин... І час, який він нам дає, мусимо використати правильно.

Зона відчуження — місце, де емоції від побаченого потрібно переосмислювати. Наживо все сприймаєш зовсім інакше. Весь час вас не полишає відчуття сюрреалізму — на вулицях Прип’яті та Чорнобиля, де дерева проростають крізь покинуті їхніми господарями будинки. На так званій Дузі — одній з найбільших свого часу радіолокаційній станції. Чи на самій ЧАЕС, де четвертий блок нині накрито найбільшою у світі пересувною конструкцією. Весь час не полишала думка, що я у своєму улюбленому фільмі Тарковського «Сталкер».

Олександр Ткаченко також заявив, що перед міністерством та Держагентством з розвитку туризму стоїть завдання розробити маршрути із «наративами і смислами» та залучити спеціалістів з реставрації, аби отримати професійний експертний висновок, що з пам’яток монументального мистецтва потребує консервації та музеєфікації, а що, можливо, навіть необхідно частково реставрувати.

«Нині усіх туристів цікавить станція, Дуга та місто-привид Прип’ять. Та, крім цих об’єктів, у зоні вдосталь потужних локацій, які важливо відвідати», — наголошує міністр.

Серед цікавих об’єктів він назвав завод «Юпітер» у Прип’яті, будівлю міськвиконкому та кінотеатр у цьому місті, мозаїки українського художника Івана Литовченка, церкву в селі Красне, піонертабір «Казковий», градирні біля ЧАЕС, краєзнавчий музей історії Полісся.

«Тому розвиватимемо. Бо це не тільки туристична атракція, а й місце пам’яті, куди варто приїхати, щоб усвідомити правду про катастрофу та її «кінцевий ефект», — наголошує Олександр Ткаченко.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть