Світлана Тихановська знаходиться з візитом у США на запрошення Держдепартаменту

Источник: perec.info
Світлана Тихановська знаходиться з візитом у США на запрошення Держдепартаменту

Лідер демократичної білоруської опозиції Світлана Тихановська знаходиться з візитом у США на запрошення американських дипломатів. Вона вже провела переговори з керівництвом Держдепартаменту, закликавши Вашингтон посилити тиск на режим Лукашенка і підтримати громадянське суспільство Білорусі, пише RFI.

Тихановська повідомила, що в понеділок в рамках свого візиту в США провела переговори з держсекретарем Ентоні Блінкеном, заступником держсекретаря Вікторією Нуланд і радником зовнішньополітичного відомства Дереком Шоллем.

За її словами, вони обговорили перехоплення рейсу Ryanair, атаки на білоруське громадянське суспільство і ЗМІ і «організовану режимом Лукашенка нелегальну міграцію в Литву» в якості «помсти» ЄС. Світлана Тихановська закликала США прийняти пакет екстреної допомоги білоруським незалежним ЗМІ, підтримати громадянське суспільство, посилити економічний тиск на режим Лукашенка, синхронізувавши дії з ЄС, Великобританією та Канадою.

Тіхановська також закликала Вашинтон дати сигнал Москві про те, що «Росія може відігравати конструктивну роль у вирішенні кризи в Білорусі».

«Тоді Лукашенко не буде ставити під сумнів суверенітет Білорусі та безпеку цілого регіону», - зазначила лідерка білоруського громадянського суспільства, що знаходиться у вимушеній еміграції.

Раніше стало відомо, що Світлана Тихановська в ході свого візиту до США проведе переговори в Держдепартаменті і в Білому домі, а також зустрінеться з представниками «двопартійного білоруського кокуса» в Конгресі США - конгресменами, які займаються білоруської тематикою.

У лідерки білоруської опозиції також заплановані зустрічі з сенаторами від обох партій і керівником американського агентства міжнародної допомоги USAID Самантою Пауер. Як передає «Радіо Свобода», Тихановська також провела зустріч з представниками білоруської діаспори у Вашингтоні.

В інтерв'ю «Голосу Америки» вона сказала: «Я хочу, щоб всі країни світу звернули увагу на Білорусь, хоча я розумію, що в світі багато різних проблем. Але ми боремося за цінності, які є загальними для всього світу. І я хочу, щоб США були лідерами в цій боротьбі ».

На її думку, режим Лукашенко звільнить політичних в'язнів тільки за умови політичного і економічного тиску, до чого вона знову закликала Захід.

Тихановска зазначила, що Росія, незважаючи свою на підтримку режиму Лукашенка, може бути частиною врегулювання кризи.

«Ми постійно направляємо в Росію сигнали, що ми не шукаємо ворогів. Ми шукаємо союзників. Ми хочемо будувати прозорі відносини з Росією в майбутньому, але ми повинні говорити про Білорусь, про наше право вибирати того президента, якого ми хочемо », - додала вона.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть