Відкат економіки на 5 років назад: аналітичні центри закликали владу не допустити дефолту України

Источник: perec.info
ВВП дефолт
Відкат економіки на 5 років назад: аналітичні центри закликали владу не допустити дефолту України

Провідні аналітичні центри України закликали українську владу вжити ряд кроків напередодні наближення світової кризи через пандемію коронавірусу, перш за все, не допустити дефолту країни.

Про це йдеться в спільному листі економістів Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, Українського інституту майбутнього, Центру економічної стратегії, центру «Ейдос», CASE Ukraine і EasyBusiness.

Як наголошується в листі, дефолт України означатиме відкат економіки країни на 5 років назад.

«Запас міцності дає змогу обслуговувати і погашати борги, а підтримка Міжнародного валютного фонду, Європейського Союзу та інших міжнародних інститутів дає доступ до дешевого фінансування, навіть коли традиційні фінансові ринки закриті. Не скористатися цим - втратити ще майже десятиліття для розвитку країни», - підкреслюється в листі.

Економісти нагадали, що в цьому році Україна має повернути сім мільярдів доларів внутрішнім і майже стільки ж - зовнішнім інвесторам, а оскільки фінансові ринки через найбільшу з 2008 року турбулентність зараз просто закриті для країн, що розвиваються, програма з МВФ має бути продовжена.

Також економісти закликали утримати бюджетний дефіцит у запланованих рамках і сформувати фонд для «гасіння пожеж», включаючи негативні наслідки від падіння світової торгівлі і карантину всередині країни, непередбачені витрати на охорону здоров'я, допомогу з безробіття та оплату лікарняних, порятунок компаній і банків.

Крім того, економісти рекомендують Україні розробити план підтримки економіки, запровадити кредитні канікули і спеціальні кредитні лінії для малого бізнесу, встановити контроль за наданням кредитів пов'язаним особам та можливим виведенням коштів з банків, вжити заходів для мінімізації паніки на фінансових ринках і вести продуману курсову політику.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть