Зенітні комплекси, кіберфахівці та гроші: США роздумують, як вберегти Україну від російської загрози

Источник: perec.info
Зенітні комплекси, кіберфахівці та гроші: США роздумують, як вберегти Україну від російської загрози

WP пише, що Байден розглядає варіанти, як допомогти українській армії і можливим партизанам, якщо Росія нападе і захопить ще частину країни.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг готовий до діалогу і має намір скликати засідання Ради НАТО із Росією вже на початку наступного року. За словами Столтенберга, воно має відбуватися в консультації із Україною. Росія вимагає гарантій щодо невключення України до Північноатлантичного альянсу. А ще сьогодні у Москві лунали звинувачення у підготовці провокацій американськими військовими в Україні.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу офіційно заявив, що 120 американських військових-найманців привезли на Схід України хімічну зброю і готують там провокації. Він вказав міста Авдіївка і Червоний Лиман. Американці там нібито "влаштовують вогневі об’єкти у житлових будинках". Словом, готують українські сили до активних бойових дій. Це все було сказано на колегії Міноборони за участі Путіна.

Володимир Путін теж не полишає цю ж войовничу риторику про загрозу НАТО, про те, що він прагне отримати гарантії безпеки від США. Окрім того, сьогодні він заявив, що США збираються поставити до України гіперзвукову зброю, якої в них ще немає, а також направляти з території України екстремістів.

Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков наголосив, що вони не бачать змісту залучати Київ до переговорів, що стосуються України. Тобто напряму пропонують США розділити сфери впливу.

Напередодні радник президента США з питань нацбезпеки говорив з радником російського президента Юрієм Ушаковим. Коротке повідомлення про це з’явилося на офіційній сторінці Білого дому. І там йдеться винятково про те, що США готові до дипломатичних переговорів із Росією, але на умовах, прийнятних для Вашингтона.

"Будь-який діалог має ґрунтуватися на взаємності та враховувати наші занепокоєння щодо дій Росії та відбуватися в повній координації з нашими європейськими союзниками і партнерами", — зазначили у пресслужбі Білого дому.

Салліван також наголосив, що суттєвого прогресу можна досягти лише в умовах деескалації.

Офіційні заяви американського уряду достатньо стримані і неемоційні. Проте американська преса, із посиланням на джерела в адміністрації, пише про те, що Росія планує здійснити кібератаку на українські держоргани, включно з поліцією. Орієнтовний час — перша половина січня після Різдва.

За інформацією, NYT, США та Велика Британія направили до України своїх експертів для допомоги. До речі, сьогодні віцепрем‘єрка України Ольга Стефанішина непрямо підтвердила інформацію, що міститься у цій публікації. Вона заявила, що в січні в Україні будуть навчання НАТО з кібербезпеки за участі всіх членів Альянсу.

У Washington Post вийшов матеріал, де із посиланням на анонімні джерела в адміністрації йдеться, що Байден розглядає варіанти, як допомогти українській армії і можливим партизанам, якщо Росія нападе і захопить ще частину країни.

Йдеться про можливість надати Україні переносні зенітно-ракетні комплекси "Стінгер", а також матеріально і організаційно підтримувати повстанські групи, що виникнуть. Пряму участь американських військових у бойових діях на території України президент Байден виключив.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть