Нова стратегія НАТО має врахувати агресію Росії та вплив Китаю на глобальний баланс – генсек

Источник: perec.info
Нова стратегія НАТО має врахувати агресію Росії та вплив Китаю на глобальний баланс – генсек
Союзники по НАТО підтримали пропозицію щодо перегляду Стратегічної концепції від 2010 року, оскільки з моменту її прийняття Альянс постав перед новою ситуацією у сфері безпеки, а Росія із потенційного стратегічного партнера перетворилася на країну-агресора.

Про це під час пресконференції за підсумками першого дня роботи віртуального засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони сказав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Стратегічна концепція НАТО була погоджена у 2010 році і добре нам послугувала. Але відтоді безпекове середовище фундаментально змінилося… У 2010 році ми працювали, як відображено в документі, на встановлення стратегічного партнерства з Росією. З тих пір ми бачили, що Росія була відповідальною за агресивні дії проти сусідів та за незаконну анексію Криму. Ці речі також змінилися фундаментально», - зауважив керівник Альянсу.

Серед інших факторів, які потребують уточнення Стратегічної концепції НАТО, він назвав необхідність враховувати зміщення у глобальному балансі сил та безпекові наслідки, пов’язані із підйомом Китаю. Ще один чинник, який прямо впливає на євроатлантичну безпеку, – це кліматичні зміни, які самі по собі стали суттєвим прискоренням криз у сфері безпеки.

«Тож нам необхідно оновити Стратегічну концепцію. Ми маємо підтвердити наші базові цінності та використати цю стратегічну концепцію для подальшого зміцнення зв’язків між Північною Америкою і Європою. Ці ідеї отримали широку підтримку серед союзників. Сподіваюся, що лідери країн НАТО, які зустрінуться наприкінці цього року, погодяться з цим та доручать мені розпочати процес перегляду Стратегічної концепції для Альянсу», - сказав Столтенберг.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть